Uw badkamer is helemaal klaar, mooi gedecoreerd, voorzien van alle nodige met zorg uitgekozen accessoires: de douchecabine en de douchekop, mengkraan voor de wasbak en voor de badkuip… Maar zal deze zijn glans blijven behouden? De kranen vormen in feite het struikelblok.
Aangezien een kraan dagelijks wordt gebruikt, is het normaal dat de glans er langzaam vanaf gaat, dat er zich kalk in afzet en dat er tandpasta- en zeepvlekken op komen. Wat moet je doen om kranen goed te onderhouden en jarenlang probleemloos te gebruiken?
Dagelijks onderhoud
U heeft zeker al gebruik gemaakt van een aftrekker om waterresten en kalkaanslag te verwijderen van de douchewanden. U kunt hetzelfde doen met de kranen, u moet ze alleen goed afdrogen. Hiervoor gebruikt u een katoenen doek en wrijft u zachtjes over de kraan na ieder gebruik.
Ook kunt u een of twee keer per week afwasmiddel verdund met water gebruiken. Citroenzuur of eenvoudigweg citroen is heel effectief voor het verwijderen van kalkaanslag bij de aansluitingen en hoekjes. Naast de goede werking tegen kalkaanslag, werkt citroen ook ontsmettend en is het effectief tegen schimmels.
Wanneer uw kraan heel veel last heeft van kalkaanslag
In dit geval hebben wij wat tips voor u uit grootmoeders tijd. Azijn, bijvoorbeeld, heeft zich al bewezen als effectief middel tegen kalkaanslag, maar u moet voorzorgsmaatregelen nemen want azijn kan uw kraan beschadigen als u het te vaak gebruikt. U kunt azijn het best slechts af en toe gebruiken en we raden u zelfs aan om eerst een kleine test te doen op een onzichtbaar stukje om er zeker van te zijn dat de afwerking van uw kraan niet beschadigd raakt.
Hierna kunt u de azijn met een verstuiver op het oppervlak van te behandelen zones aanbrengen of met een schoonmaakdoekje dat u onderdompelt in een oplossing van warm water met azijn. Schoonmaakazijn is ook effectief voor het ontstoppen van een verstopte kraanfilter, maar u dient deze eerst te demonteren en de afdichtingen eruit te halen alvorens u de filter in het water legt.
U kunt ook zuiveringszout gebruiken, dit is een redelijk zacht afbijtmiddel, dat zeer effectief is tegen hardnekkige vlekken. U kunt het aanbrengen met een vochtige spons of met een zachte tandenborstel waarmee u de moeilijk bereikbare delen kunt schoonmaken, zoals de kruisgrepen van een retro mengkraan.
Kies de juiste producten
Bij zeer geconcentreerde schoonmaakproducten is de kans op beschadiging van uw kranen over het algemeen groot. Het beste is om geen agressieve schoonmaakmiddelen op chemische basis te gebruiken. Kies eerder voor huishoudelijke producten die bio-afbreekbaar zijn en goedkoper.
Er zijn ook mengsels die heel goed werken voor bepaalde materialen. Bijvoorbeeld een mengsel van zout en azijn, dat heel goed werkt bij koperen kranen. Voor messing kranen wordt aangeraden om ze te reinigen met Marseillezeep en ze daarna af te spoelen met water voorzien van een vleugje citroensap, terwijl voor chrome of rvs kranen in warm water opgeloste schoonmaakazijn of zuiveringszout de beste oplossing is.