In onze woningen is de badkamer een van de belangrijkste vertrekken, hoewel het meestal het kleinste vertrek is in het huis. In onze moderne stadswoningen, die meestal niet al te groot van omvang zijn, is het belangrijk om slim gebruik te maken van de ruimte. Als het gezin omvangrijk is, kan men overwegen om meerdere badkamers aan te leggen in het huis.
In een betrekkelijk ruime woning bijvoorbeeld kan het verstandig zijn om een badkamer aan te leggen in het souterrain. Vooral wanneer de gewone badkamer meestal bezet is!
Bovendien kunnen we constateren dat veel moderne woningen beschikken over betrekkelijk ruime kelderverdiepingen, die vaak onbenut blijven. Waarom zou u deze ruimte niet slim benutten door er een badkamer in aan te leggen? Hiervoor kunt u advies vragen aan een binnenhuisarchitect of een installateur. Het advies van zo’n technicus kan zeer bruikbaar zijn als u overweegt om een afvoerpomp te installeren voor huishoudelijk afvalwater.
Eenmaal overtuigd van het plan, kunt u meteen met de werkzaamheden beginnen en wij geven u alvast een paar tips. Natuurlijk moet worden voldaan aan bepaalde lozingsvoorwaarden stroomopwaarts. U moet de werkzaamheden aangeven en controleren of het reglement van mede-eigenaars dit soort werkzaamheden toestaat.
Zorgen voor lichtkoepels
Het is belangrijk dat de badkamer in het souterrain goed verlicht is. Dit kan moeilijk zijn, zeker wanneer de onderbouw zich onder de grond bevindt. Als dit niet het geval is, probeer dan een venster te plaatsen ook al moet dit hoog geplaatst worden. Een venster zal zorgen voor een bepaalde hoeveelheid licht in de badkamer en ook een rol spelen in de luchttoevoer. Ook helpt het om de vochtigheid af te voeren naar buiten en de vochtige lucht uit het souterrain te verversen.
Isoleren van de grond tot aan het plafond
Deze tweede stap is ook heel belangrijk. Hier moet goed over nagedacht worden. U kunt bijvoorbeeld de muren van de badkamer isoleren met steen- of glaswol. U moet zich ervan bewust zijn, dat een badkamer altijd een vochtige ruimte is! Ook bestaat het risico op infiltratie, vocht dat opkruipt in de wanden. Om dit te verhelpen is het van belang om een beschermende coating aan te brengen op de wanden zodat de isolatie perfect is. Dit moet gebeuren voor het isoleren met glaswol.
Ook moet u eraan denken om de vloer te beschermen, want hiervoor is vanwege de nogal vochtige omstandigheden in het souterrain een solide isolering nodig. U kunt kiezen voor een laminaatvloer op een verhoogde ondergrond. Op deze manier kan het water afgevoerd worden en zijn de installaties eveneens hoger geplaatst.
Aan het plafond kunt u polystyreenplaten aanbrengen die zorgen voor waterdichtheid en een constante temperatuur in de badkamer. Zo is uw vertrek optimaal beschermd en loopt u geen risico op schimmel in huis!
Een WHV plaatsen
Als u geen venster heeft ingebouwd is een bestuurbare, mechanische ventilator onontbeerlijk om er zeker van te zijn dat de hygiëne in de badkamer gewaarborgd is! Zo niet, dan loopt u het risico om overal in deze ruimte schimmel te zien verschijnen.
Verbeteren van de afvoer
Een goed uitgedacht afvoersysteem draagt in grote mate bij aan ieders welzijn. In sommige gevallen blijkt dat het netwerk voor gebruikt water lager ligt dan de afvoer. Er moet dus absoluut een oplossing worden gevonden voor dit probleem! U moet hier zeker denken aan het verplicht plaatsen van een afvoerpomp, waarmee het niveau waarop de afvoer plaatsvindt hoger kan komen te liggen! Als u wilt dat dit efficiënt gebeurt, laat de pomp dan installeren door een vakman!
Per slot van rekening is het helemaal niet ingewikkeld om een badkamer aan te leggen in een souterrain. Als uw ruimte beperkt is, kunt u opteren voor een moderne Italiaanse douche. Voorzien van een moderne, esthetische vloer wordt uw badkamer een aangename ruimte waar u met plezier een douche neemt en u kunt ontspannen.
Laminaatvloeren voor badkamers zijn dit jaar erg in trek. Dit vloertype raden wij u dan ook aan!