De rol van de sifon die onder de wasbak, douche of toiletpot is geplaatst is bedoeld als blokkade tussen de vervuilde lucht in de leidingen en de atmosfeer in de woning. Dit gebeurt door middel van een waterreservoir, zwanenhals genoemd, dat zich in de sifon bevindt. Ingesloten tussen de afvoer en de leiding functioneert dit reservoir als een waterslot. Het water wordt ververst iedere keer dat er water in de wasbak, douche enz. terechtkomt.
In de douche is de sifon aangesloten op het leidingenstelsel of de afvoerplug. Dat wordt een sifonafvoer genoemd. In een bad wordt de sifon verbonden met de baduitloop, die meestal extra vlak is zodat deze perfect kan worden ingevoegd tussen de badkuip en de vloer.
In België moet dit waterreservoir volgens de geldende regelgeving minimaal 5 cm hoog zijn. Hierdoor blijft het waterslot zo goed mogelijk werken na het laatste gebruik, want water verdampt nu eenmaal en kan daarom zorgen voor onaangename geuren die niet bijdragen aan het klimaat in uw woning.
Toch zijn er ook sifons met waterreservoirs die lager zijn dan de vijf vereiste centimeter. Deze nemen minder ruimte in en zijn minder hoog. Met deze sifons kan de hoogte van de inbedding bij douches worden beperkt!
Andere sifons, vooral voor douches en soms voor wastafels, hebben een siliconen mof in plaats van een waterreservoir. Deze mof opent onder druk van het water waardoor dit beter kan doorstromen en het sluit zich wanneer er geen water meer wordt aangevoerd. Het voordeel van deze sifons is dat ze kleiner kunnen zijn en dus minder plaats innemen omdat er geen rekening meer hoeft te worden gehouden met de vijf centimeter voor het waterreservoir.
Als u zoekt naar een betrouwbare en hoogwaardige sifon voor douche, wasbak of toilet kunt u altijd onze website raadplegen.
Download onze catalogus voor een overzicht van onze sifons voor wasbakken, douches en WC’s.